Formula Student Alpe Adria u Velikoj Gorici

Marko Hanzekovic

Velika Gorica je po drugi put postala domaćin jednog od najuzbudljivijih međunarodnih natjecanja za mlade inženjere – Formula Student Alpe Adria. Ova prestižna manifestacija, koja se održava na poligonu Bugatti Rimac u Mičevcu, okuplja 60 timova sa sveučilišta diljem svijeta, donoseći najnovije inovacije u dizajnu i tehnologiji trkaćih bolida. Timovi se natječu u dvije kategorije: vozilima na električni pogon (EV) i vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem (CV).

Natjecanje je idealna prilika za studente da pokažu svoj talent u stvarnom okruženju, gdje svaki aspekt dizajna i konstrukcije njihovih bolida prolazi rigorozna testiranja. Tijekom natjecanja, timovi ne samo da testiraju granice svojih tehničkih znanja, već i surađuju s kolegama iz cijelog svijeta, stvarajući mrežu budućih profesionalaca u automobilskom sektoru.

Među timovima koji predstavljaju Hrvatsku, posebno se ističe zagrebački FSB tim, jedini koji se natječe s električnim bolidom. Filip Čavić, voditelj tima, naglašava koliko su važni domaći sponzori i podrška koja omogućuje timovima da nastave razvijati i unaprjeđivati svoje projekte:“Naš tim ulaže ogromne napore u razvoj vozila i svaki uspjeh rezultat je zajedničkog rada i podrške koju dobivamo. Atmosfera među hrvatskim timovima je pozitivna i kolegijalna; pomažemo jedni drugima jer svi želimo pokazati da Hrvatska može konkurirati najboljima.”

Ovaj događaj nije samo prilika za natjecanje, već i za stjecanje vrijednih iskustava i znanja. Posjetitelji će imati priliku sudjelovati u različitim pratećim aktivnostima, uključujući testiranje najjačeg auto simulatora u Hrvatskoj. Formula Student Alpe Adria pruža jedinstvenu priliku da se na jednom mjestu vidi budućnost automobilske tehnologije kroz oči mladih inovatora.

Manifestacija traje od 20. do 25. kolovoza, a do tada će se timovi suočiti s izazovima u dinamičkim disciplinama, gdje će njihovi bolidi pokazati svoj pravi potencijal. Atmosfera na poligonu Bugatti Rimac sve je užurbanija kako se približava finale, a očekuje se da će hrvatski timovi ostvariti izvrsne rezultate, posebno zagrebački tim koji već ima uspjehe na međunarodnoj sceni.

Za sve one koji žele uživo svjedočiti ovom spektaklu, besplatne ulaznice mogu se preuzeti putem Entrio sustava. Formula Student Alpe Adria ovime pokazuje da je Velika Gorica više od samo domaćina – postala je važan centar za automobilsku inovaciju i talent mladih inženjera. Ova manifestacija potvrđuje da Hrvatska ima svijetlu budućnost u svijetu automobilizma, a mladi inženjeri i njihovi bolidi su najbolji dokaz za to.

Marko Hanzekovic
Marko Hanzekovic
Prethodni članakMotoGP -Austria 2024
Sljedeći članakShaun Anderson odnosi pobjedu na Manx GP 2024